Wanneer ik een fotoshoot op de planning heb staan, zijn er verschillende voorbereidingen die ik tref. Het opstellen van een schema voorafgaand aan de fotosessie zorgt ervoor dat ik veel efficiënter kan werken. (Klik hier voor een gratis cheat sheet)
1: Wat wil je op de foto zetten?
Wanneer je een opdracht uitvoert, weet je van tevoren wat er van je wordt verwacht. Vervolgens werk je het schema verder uit om de opdracht tot een succesvol einde te brengen.
Maak een schets van hoe de foto eruit moet zien. Als je een recept bereidt en presenteert, kun je altijd een prachtige macrofoto maken. Deze foto kun je weer gebruiken in je blog om te schrijven over de voedingswaarde, algemene informatie, wat het precies is en de verschillende variaties waarin het product kan worden gebruikt.
Bedenk van tevoren of je het product rauw of bereid gaat gebruiken en hoe je het gaat snijden.
2: Welke sfeer gaat het uitstralen?
Om een duidelijk beeld te krijgen en te creëren is het verstandig om een moodboard te maken. Een moodboard kun je maken door foto’s/afbeeldingen te verzamelen in 1 bestand die jou eindproduct vertegenwoordigd. Op dat moodboard kan staan:
Verschillende kleuren voor- en achtergronden
Foto met de lichtval
Foto met props
Foto met gemaakte hoek
Foto met bepaalde favoriete stylen
Foto met bepaalde techniek van snijwerk van producten.
Foto van een foto
Het is absoluut not done om de foto van een andere fotograaf te kopiëren. Dit mag dan wel makkelijk lijken, maar het getuigt niet van respect jegens je collega en is ook niet bepaald creatief te noemen.
Het is altijd beter om je eigen moodboard te maken. Als je nog niet helemaal zeker weet hoe je de foto moet maken, stel het fotograferen dan nog even uit en ga verder op zoek tot je wel een duidelijk beeld hebt van hoe je jouw foto wilt laten uitkomen.
Hieronder zie je op de linker foto een moodboard die ik heb samengesteld op Pinterest. De rechterfoto is de uiteindelijke foto geworden.
3: Hoe ga ik de foto stylen?
Als fotograaf heb ik een herkenbare stijl ontwikkeld die minimalistisch is. Mensen die mijn werk kennen, weten dat ik de focus liever op het product leg, omdat dat voor mij het belangrijkste element is dat eruit moet springen.
Hoewel ik de voorkeur geef aan een minimale benadering, begrijp ik dat het soms nodig is om props te gebruiken, vooral in eindfoto's van recepten. Mijn gebruik van props blijft echter beperkt tot slechts 4-5 items die zorgvuldig zijn geselecteerd en passen bij de esthetiek van de foto.
Voor- en Achtergrond
Servet of doek
Bord of schaal
Iets van bestek
Ingrediënten die het receptuur bevatten
Voordat je begint met het maken van een foto, is het verstandig om na te denken welke props je wilt gaan gebruiken. Bij het kiezen van props kun je rekening houden met het product dat je gaat fotograferen, de kleur en de gewenste sfeer.
Op basis daarvan kun je je props verzamelen of eventueel aanschaffen. Zo zorg je ervoor dat je de juiste props hebt om de gewenste uitstraling te creëren en de foto tot een succes te maken.
4: Analyseer je licht situatie
Benut het juiste licht voor jouw foto's! Het is essentieel om te weten welk tijdstip van de dag het beste licht geeft voor jouw fotografie.
Vraag jezelf af: "Hoe laat is het?" en "Tot hoe laat is het licht goed?" om het beste moment te bepalen. Ken je het 'Golden Hour' al? Dit is het tijdstip net na zonsopgang of net voor zonsondergang, wanneer het licht warm en zacht is.
Begin thuis met het ontdekken van de mooiste lichtval. Richt je op punten in huis met een raam of deur en maak op twee verschillende tijdstippen een fotoserie om te zien waar het licht het mooist is.
Probeer dit ook eens buiten in de tuin! Zorg dat je op tijd klaar bent met je kook- en snijwerk om het perfecte lichtmoment niet te missen.
Door het vinden van het juiste licht zal je merken dat je mooiste foto's tot leven komen.
5: Vanuit welke hoek ga je fotograferen?
Na de voorgaande stappen is er al veel duidelijkheid verkregen. Het is nu tijd om te bepalen vanuit welke hoek de foto genomen moet worden. Bij het maken van foto's voor een blog kunnen we uiteraard meerdere hoeken gebruiken, aangezien er voor een blog meerdere foto's nodig zijn.
Wanneer we echter foto's maken voor een klant, is het altijd de vraag wat de klant wil. Voor foodfotografie zijn er echter een aantal hoeken waarin het voedsel het beste tot zijn recht komt. Deze hoeken zijn:
Foto 1: Een foto genomen onder een hoek van 0° betekent dat je het onderwerp recht van voren benadert. Je kunt de foto uit de hand namen of een statief gebruiken. Door deze hoek te gebruiken, bevind je je op ooghoogte van het voedsel dat je fotografeert.
Zorg ervoor dat het product prominent aanwezig is aan de voorkant van de foto, zonder onnodige lege ruimte. Plaats het product volgens de regel van derden voor een gebalanceerde compositie.
Foto 2 & 3: De ideale hoek voor het fotograferen van gestapelde voedingsmiddelen, zoals koekjes en plakjes cake, is ongeveer tussen de 10 en 20 graden, iets hoger dan het niveau van het voedsel zelf.
Door deze hoek te gebruiken, voeg je hoogte toe aan je foto's en maak je de stapels groter en indrukwekkender. Om de scène er natuurlijker uit te laten zien, kun je de achtergrond aankleden met passende decoraties.
Voor nog imposantere stapels kun je net onder de stapel gaan zitten, ongeveer 1 cm lager dan het voedsel.
Foto 4: Een veelzijdige hoek die bijna voor alle voedselfoto's kan worden gebruikt, is de hoek van 45 graden. Deze hoek zorgt ervoor dat het licht mooi de camera binnenkomt, waardoor alles er heerlijk uitziet.
Als je niet zeker weet vanuit welke hoek je wilt fotograferen, begin dan zeker vanuit deze hoek.
De 45 graden hoek werkt vooral goed bij het fotograferen van diepe borden met salades of bowls. Hiermee kun je gemakkelijk de inhoud zien, inclusief de diepte en details.
Foto 5: Mijn favoriete fotografeerhoek is de 90 graden hoek, ook wel bekend als "flatlay". Hierbij fotografeer je kaarsrecht van bovenaf, wat een duidelijk overzicht geeft van het onderwerp. Deze hoek is bij uitstek geschikt om een verhaal te vertellen en alle details in beeld te brengen.
Bovendien is het eindresultaat vaak al goed zichtbaar zonder al te veel nabewerking.
6: Heb ik een diffuser nodig?
Na het bereiken van punt 6 in onze fotoshoot, hebben we al veel geleerd. Een vraag die we onszelf kunnen stellen is of het directe licht mijn details beter uit laat komen.
Nu we een goed idee hebben van het tijdstip van de fotoshoot, de gewenste sfeer en de hoek waaruit we de foto willen maken, kunnen we beslissen of we een diffuser nodig hebben.
Op basis van de gewenste sfeer kunnen we bepalen welke van de vijf kleuren diffusers we willen gebruiken.
7: Gebruik van studio verlichting?
Heb je al besloten of we voor de foto die we gaan maken daglicht of studioverlichting gaan gebruiken? Nu we alle bovenstaande punten hebben besproken, hebben we de keuze gemaakt. Als we besluiten om studioverlichting te gebruiken, kunnen we de scène opzetten.
Het is altijd raadzaam om eerst een paar testopnamen te maken om te controleren of de studioverlichting correct is ingesteld en of je camera de juiste scherptediepte en ISO-waarde heeft. Hieronder kun je een voorbeeld zien van hoe mijn opstelling eruitzag toen ik fotografeerde met daglicht.
8: Voor en achtergronden
Wanneer je begint met het opzetten van je fotoset, is het eerste wat je nodig hebt je voor- en achtergrond. Nadat je het te fotograferen product hebt gekozen en de gewenste sfeer en belichting hebt bepaald, is het tijd om de voor- en achtergrond te plaatsen.
Voor mijn fotoshoots gebruik ik meestal een grote tafel waarop ik mijn ondergrond leg en tegen de muur mijn achtergrond plaats. Je kunt echter ook een aanrecht of een andere locatie in je huis gebruiken. Het is wel aan te raden om de opstelling zo dicht mogelijk bij een raam of deur te plaatsen, zodat je gebruik kunt maken van daglicht.
Maak je eigen voor- en achtergronden! Die zijn origineel en heeft niemand, lees hier meer over voor- en achtergronden.
9: Receptuur maken & uitwerken
Wanneer je gevraagd wordt een foto te maken van een product, weet je vaak precies wat er van je verwacht wordt. Maar wanneer het gaat om het maken van een recept, is dat een ander verhaal. Hoe pak je dat eigenlijk aan? Als chef-kok ontwikkel ik wekelijks nieuwe recepten en daarom kan ik uit eigen ervaring zeggen dat ik weet hoe dit moet.
Als eerste stap stel ik mezelf het einddoel van de foto of het recept voor ogen. Vervolgens bedenk ik welke smaken goed bij elkaar passen. Ik gebruik niet alleen minimalistische props, maar ook minimalistische recepten. In de loop der jaren is dit terrein voor mij bekend geworden.
Stel je voor dat je een recept gaat maken met bloemkool en dat je alle vrijheid hebt om te experimenteren met deze veelzijdige groente. Het eerste wat in je opkomt is waarschijnlijk: wat kan ik allemaal met bloemkool maken? Soep, saus, voorgerecht, hoofdgerecht, groentegerecht, puree, geroosterd, en nog veel meer. Als je bijvoorbeeld besluit om een soep te maken, dan denk je waarschijnlijk aan een witte soep vanwege de kleur van bloemkool.
Maar een soep met alleen bloemkool kan een beetje saai zijn. Gelukkig heb je onlangs vadouvan kruiden gekregen van een leverancier. Dit inspireert je om deze specerij aan de bloemkoolsoep toe te voegen voor extra smaak.
Nu heb je de ingrediënten voor de soep: bloemkool, vadouvan, en water of room. Dit vormt al een goede basis voor de soep. Maar wat kun je nog meer toevoegen om het gerecht af te maken? Je wilt natuurlijk ook dat het er goed uitziet! Misschien kun je gehakte noten zoals amandelen of macadamianoten toevoegen voor wat extra textuur. Als laatste kun je verse kruiden of een mooie groene olie gebruiken voor een vleugje groen. Je kunt ook nog denken aan iets knapperigs zoals gepofte boekweit of spelt voor wat extra crunch.
Kortom, er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het maken van een gerecht met bloemkool. Het toevoegen van specerijen en het experimenteren met verschillende garnituren kan het gerecht naar een hoger niveau tillen.
We hebben nu eigenlijk de basis voor het recept al bij elkaar. Ik werk dit uit op de computer en vervolgens proef koken, waarbij ik alle ingrediënten direct afweeg. Mocht ik onverwachts nog ingrediënten toevoegen omdat ik niet tevreden ben over de smaak of het uiterlijk, dan schrijf ik deze direct bij het recept.
Een handige tip is om de soep bijvoorbeeld een dag van tevoren te koken en op de dag van de fotoshoot nogmaals te proeven. Op deze manier kunnen de smaken van de specerijen goed intrekken terwijl de soep een nachtje staat. Dit stelt je in staat om te beoordelen of je tevreden bent met de smaak van de soep en het recept.
10: Boodschappen doen
& producten kopen:
Dit punt hoort eigenlijk bij het opstellen en uitwerken van het recept. Zodra het recept is uitgewerkt met eventuele extra opties, is het tijd om boodschappen te doen. Het is handig om iets extra's te kopen om als decoratie op de foto te gebruiken.
Let bij het winkelen altijd op mooie en gave producten, vooral als je ze gaat fotograferen. Dit is belangrijk omdat elk detail vaak zichtbaar is op de foto.
Als je verse en mooie producten gebruikt, is er geen nabewerking nodig en bespaar je tijd.